Huom. Muutokset mahdollisia.
AMK-valintakoe on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe, joka tehdään omalla kannettavalla tietokoneella. AMK-valintakoe toteutetaan Vallu-valintakoepalvelussa.
AMK-valintakoe järjestetään syksyllä ajalla 27.10.- 29.10.2025. Ammattikorkeakoulujen tarjoamat valintakoetilaisuudet vaihtelevat ammattikorkeakouluittain. Löydät tarjolla olevat valintakoetilaisuudet taulukosta 2. Tutustu huolellisesti valintakokeeseen liittyviin ohjeisiin ennen AMK-valintakokeeseen osallistumista.
AMK-valintakokeessa arvioidaan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin. AMK-valintakokeeseen ei liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.
AMK-valintakoe on käytössä seuraavilla koulutusaloilla:
- Humanistinen ala ja kasvatusala
- Kulttuuriala (yksittäiset kulttuurialan hakukohteet käyttävät AMK-valintakoetta)
- Liiketalouden ja tietojenkäsittelyn ala
- Luonnonvara-ala
- Matkailu-, ravitsemis- ja talousala
- Merenkulun ala
- Sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoito-ala
- Tekniikan ala
Suurin osa ammattikorkeakoulujen suomen- ja ruotsinkielisistä hakukohteista käyttää AMK-valintakoetta. Näet taulukosta 1, ovatko omat hakukohteesi mukana AMK-valintakokeessa. Mikäli hakukohde ei käytä AMK-valintakoetta, tieto tästä löytyy Opintopolku.fi-palvelusta. Tällöin sinun tulee tarkistaa, onko koulutukseen hakemista varten määritelty esimerkiksi ennakkoon lähetettävä tehtävä tai erillinen valintakoe, johon pitää valmistautua.
Erillisiä soveltuvuuskokeita järjestetään AMK-valintakokeen lisäksi esimerkiksi rakennusarkkitehti (AMK)- ja merikapteeni (AMK) -koulutuksiin haettaessa. Myös muissa koulutuksissa voidaan järjestää erillisiä soveltuvuuskokeita, joten tarkistathan aina hakukohdekohtaiset valintaperusteet Opintopolku.fi-palvelusta. Rakennusmestari (AMK) -koulutuksessa todistusvalinnan lisäksi opiskelijavalinnassa voidaan hakukohteesta riippuen huomioida rakennusalan työkokemus.
Sosiaali- ja terveysalan, humanistisen alan ja kasvatusalan, liikunnan alan sekä merenkulun alan hakukohteissa on terveyteen ja toimintakykyyn liittyviä vaatimuksia. Tarkempaa tietoa saat kohdasta Koulutukseen vaadittava terveys ja toimintakyky.
Jos olet saanut paikan todistusvalinnassa, sinun ei tarvitse osallistua AMK-valintakokeeseen. Osallistumatta jättämisestä ei tarvitse ilmoittaa ammattikorkeakoululle, ellei sitä erikseen pyydetä esimerkiksi yksilöllisten järjestelyiden yhteydessä. Jos sinut on hyväksytty alempaan hakutoiveeseesi todistusvalinnassa, voit halutessasi tavoitella ylemmän hakutoiveesi paikkaa AMK-valintakokeella.
AMK-valintakokeen sisältö ja kesto
AMK-valintakoe koostuu eri osioista (kuvio 1). Valintakokeen osiot ja kesto määräytyvät sen mukaan, mihin hakukohteisiin olet hakenut. Suoritat yhdellä suorituskerralla kaikki ne osiot, jotka kuuluvat hakukohteisiisi. AMK-valintakokeessa on sekä kaikille hakijoille yhteisiä osioita että eri koulutusalojen omia osioita. Sinun tulee suorittaa hyväksytysti kaikki hakukohteelle kuuluvat osiot, jotta voit tulla siihen valituksi.
Valintakokeen kullekin osiolle on määritelty tietty suoritusaika. Kun osiokohtainen aika tulee täyteen, osio sulkeutuu. Jos osio jää sinulta kesken, viimeisin versio tallentuu vastaukseksi. AMK-valintakokeen osiot voit suorittaa haluamassasi järjestyksessä, mutta jokainen avattu osio tulee suorittaa kerralla loppuun eikä osioon voi palata enää myöhemmin.
Valintakokeen jokaisessa osiossa on myös mukana tehtäviä, joita testataan tulevia kokeita varten. Näitä tehtäviä ei pisteytetä tai osoiteta erikseen, mutta tehtävien suorittaminen on huomioitu kunkin osion suoritusajassa.
AMK-valintakokeen suorituskieli
Kokeen suorituskieli määräytyy hakukohteiden opetuskielen perusteella.
- Jos haet vain suomenkielisiin hakukohteisiin, teet kokeen kaikki osiot suomeksi (pois lukien englannin kielen osio).
- Jos haet vain ruotsinkielisiin hakukohteisiin, teet kokeen kaikki osiot ruotsiksi (pois lukien englannin kielen osio).
- Jos haet sekä suomen- että ruotsinkielisiin hakukohteisiin, sinun täytyy valita kokeen alussa haluamasi kokeen suorituskieli: suomi tai ruotsi. Kokeen muusta suorituskielestä riippumatta suoritat opetuskielen osion sekä suomeksi että ruotsiksi.
AMK-valintakokeen osiot
Kaikille koulutusaloille yhteiset osiot:
- Päätöksentekotaidot (40 minuuttia): Suoritat osion tehtävät hakukohteesta riippumatta. Osiossa arvioidaan loogista päättelykykyä ja ongelmanratkaisutaitoja. Tehtävissä tulee tunnistaa olennainen tieto epäolennaisesta, ottaa huomioon useita ratkaisuun vaikuttavia tekijöitä, arvioida päätösten perusteita sekä tehdä johtopäätöksiä eri tavoin esitetyn informaation perusteella. Tutustu päätöksentekotaitojen esimerkkitehtäviin.
Kieli- ja viestintätaidot
- Opetuskieli (suomi tai ruotsi) (30 minuuttia): Osion tehtävät määräytyvät hakukohteen opetuskielen perusteella. Suoritat osion tehtävät suomeksi, jos haet suomenkieliseen hakukohteeseen. Suoritat osion tehtävät ruotsiksi, jos haet ruotsinkieliseen hakukohteeseen. Jos haet suomen- ja ruotsinkieliseen hakukohteeseen, teet sekä suomen- että ruotsinkielisen opetuskielen osion tehtävät. Osiossa arvioidaan tekstin lukemisen ja tulkinnan taitoja, kuten tekstin osien välisten suhteiden ymmärtämistä, sanaston ja tekstilajin hallintaa sekä kielellistä päättelyä. Tutustu opetuskielen esimerkkitehtäviin.
- Englannin kieli (30 minuuttia): Suoritat osion tehtävät hakukohteesta riippumatta. Osiossa arvioidaan tekstin lukemisen ja tulkinnan taitoja, kuten tekstin osien välisten suhteiden ymmärtämistä, sanaston hallintaa ja kielellistä päättelyä. Tutustu englannin kielen esimerkkitehtäviin.
Kaikille aloille yhteisten osioiden lisäksi AMK-valintakoe sisältää seuraavat koulutusalakohtaiset osiot:
- Matemaattiset taidot (40 minuuttia): Suoritat osion tehtävät, jos haet tekniikan alan, liiketalouden ja tietojenkäsittelyn alan, luonnonvara-alan, matkailu-, ravitsemis- ja talousalan, merenkulun alan tai sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoitoalan hakukohteeseen. Osio on kaikille edellä mainituille aloille sisällöltään sama. Osiossa arvioidaan matemaattisten perustaitojen osaamista. Matemaattisista osa-alueista painottuvat peruslaskutoimitukset, prosenttilaskut, ensimmäisen asteen yhtälöt, yksikkömuunnokset, geometria, matemaattis-looginen päättely sekä taulukoiden ja kuvaajien tulkinta. Tässä osiossa laskimen käyttö on kiellettyä. Tutustu matemaattisten taitojen esimerkkitehtäviin.
- Matemaattis-luonnontieteelliset taidot (35 minuuttia): Suoritat osion tehtävät, jos haet tekniikan alan tai merenkulun alan hakukohteeseen. Osiossa arvioidaan valmiuksiasi matematiikassa ja fysiikassa. Kokeessa arvioidaan matemaattisia valmiuksiasi ratkaista lausekkeen sieventämiseen, yhtälön ratkaisemiseen sekä tasogeometriaan ja trigonometriaan (esimerkiksi suorakulmainen kolmio) liittyviä tehtäviä. Fysiikassa arvioidaan perustietojasi fysiikan ilmiöistä, kykyäsi tehdä fysiikan perustietämykseen tai annettuihin malleihin perustuvaa laskentaa ja päätelmiä sekä kykyäsi tulkita kaavioita ja kuvaajia. Tässä osiossa sinulla on käytössäsi valintakoejärjestelmän funktiolaskin. Tutustu matemaattis-luonnontieteellisten taitojen esimerkkitehtäviin.
Johdanto
Koejärjestelmän laskin on käytössä silloin, kun voit käyttää laskinta tehtävien tekemiseen. Osioissa, joissa laskin on käytettävissä, näkyy hakijan näkymässä Laskin-painike sivun oikeassa reunassa. Laskin avataan klikkaamalla painiketta. Laskimen voi myös avata ja sulkea käyttämällä näppäinyhdistelmää tai näppäimistöä.Laskimen toiminnot
- yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolasku
- sulkeet
- toinen potenssi ja neliöjuuri
- kymmenpotenssi ja yleinen potenssi
- trigonometriset funktiot (kulmien arvot asteina)
- luonnollinen logaritmi (ln) ja kymmenkantainen logaritmi (log)
- vakiot π ja e
- edellisen laskutoimituksen tulos ANS-painikkeessa
- lausekkeen arvon asettaminen muistiin Min ja arvon lukeminen muistista Mout
Laskimen käyttö
Laskimen avaaminen ja sulkeminen kokeessa
Laskimen voi avata hakijan näkymän oikeassa reunassa olevasta Laskin-painikkeesta (tai näppäinyhdistelmällä Ctrl + Shift + L tai Cmd + Shift + L). Laskimen voi piilottaa painamalla avatun laskimen vasemmassa reunassa olevaa x-merkkiä (tai näppäinyhdistelmällä Ctrl + Shift + L tai Cmd + Shift + L). Laskimen avaus- ja sulkemispainikkeisiin pääsee käsiksi myös näppäimistöllä (tab-navigointi).
Laskimen piilottaminen ei hävitä laskimen näytöllä olevaa laskutoimitusta. Laskutoimitukset saa osin syötettyä näppäimistöltä.
Lausekkeen syöttäminen ja laskutoimituksen suorittaminen
Lauseketta voi syöttää kolmella eri tavalla:- Tietokoneen näppäimistöllä
- Pi(π) ja neliöjuuri(√) -symbolien syöttämistä ei tueta näppäimistöllä
- Lauseke suoritetaan enteriä painamalla, kun fokus on syötekentässä
- Syötekenttä tyhjennetään Esc-näppäimellä (vastaa laskimen AC-painiketta)
- Potenssiin korotus ^-merkillä, syöte esimerkiksi: 5^2
- Funktioiden sin, cos, tan, asin, acos, atan, ln ja log syöttäminen esimerkiksi: sin(30) ja atan(1)
- Klikkailemalla hiirellä laskimen painikkeita
- Valitut symbolit täydentyvät lausekkeen perään syötekentässä
- Lauseke suoritetaan yhtäsuuruusmerkkiä klikkaamalla
- Navigoimalla tietokoneen nuolinäppäimistöllä laskimen näppäimistössä
- Syötekentän ja laskimen näppäimistön välillä siirtyminen: tab / shift-tab
- Valinta vahvistetaan enter-painikkeella
- Lauseke suoritetaan navigoimalla yhtäsuuruusmerkkiin ja painamalla enteriä
Lausekkeen suorittamisen jälkeen, syöte siirtyy laskimen yläriville ja tulos alemmalle riville.
Laskutoimituksen jälkeen on mahdollista- Aloittaa uuden lausekkeen syöttäminen. Lauseke ja tulos häviävät, kun uutta syötettä aletaan kirjoittamaan. Jos "=" jälkeen seuraava syöte alkaa:
- operaattorilla +, -, /, * tai eksponentilla: syötteeksi kirjataan ANS(*) sekä syötetty operaatio. Esim. + → ANS+.
- Huom. näppäimistöllä syötetty symboli "-" tulkitaan uudessa lausekkeessa etumerkiksi eikä operaattoriksi!
- muulla symbolilla: korvataan lauseke syötetyllä symbolilla. Esim. 5 → 5 tai cos → cos(
- operaattorilla +, -, /, * tai eksponentilla: syötteeksi kirjataan ANS(*) sekä syötetty operaatio. Esim. + → ANS+.
- Palauttaa laskettu/suoritettu lauseke editoitavaksi lauseketta klikkaamalla. Lauseke siirtyy syötekenttään. Vaihtoehtoisesti lausekkeen voi palauttaa navigoimalla näppäimistöllä (shift+sarkain) ao. kenttään ja painamalla enter.
- Eettiset taidot (15 minuuttia): Suoritat osion tehtävät, jos haet sosiaali-, terveys-, liikunta-, ja kauneudenhoitoalan tai humanistisen alan ja kasvatusalan hakukohteeseen. Osio on kaikille edellä mainituille aloille sisällöltään sama. Osiossa arvioidaan valmiuksiasi tunnistaa väittämien eettistä luonnetta. Tutustu eettisten taitojen esimerkkitehtäviin.
- Tunneälytaidot (15 minuuttia): Suoritat osion tehtävät, jos haet sosiaali-, terveys-, liikunta-, ja kauneudenhoitoalan tai humanistisen alan ja kasvatusalan hakukohteeseen. Osio on kaikille edellä mainituille aloille sisällöltään sama. Osiossa arvioidaan valmiuksiasi tunneälytaidoissa kuten tunteiden tunnistamisessa ja tunteiden hallinnassa. Tutustu tunneälytaitojen esimerkkitehtäviin.
Kuvio 1. AMK-valintakokeen osiot koulutusaloittain.

AMK-valintakokeen pisteytys
AMK-valintakokeessa saat kaikissa kokeen osioissa oikeasta vastauksesta yhden pisteen (1p) ja väärästä vastauksesta tai vastaamatta jättämisestä nolla pistettä (0p). Jokaisessa tehtävässä on vain yksi oikea vastausvaihtoehto. Valintakokeen kaikissa osioissa on mukana myös tehtäviä, joita testataan tulevia kokeita varten. Näitä tehtäviä ei pisteytetä tai osoiteta erikseen, mutta tehtävien suorittaminen on huomioitu kunkin osion suoritusajassa.
Valintakokeen jälkeen kokeessa saamasi pisteet muunnetaan opiskelijavalinnassa käytettävään pisteskaalaan (taulukko 1) osiokohtaisesti. Saamasi pisteet kerrotaan osiokohtaisella kertoimella, joka määräytyy kunkin osion pisteytettävien tehtävien lukumäärän perusteella. Lisäksi hakijoiden pisteet vertaistetaan, koska AMK-valintakokeessa koesisältö vaihtelee. Vertaistaminen on tilastollinen prosessi, jossa pisteesi asetetaan muiden hakijoiden pisteiden kanssa yhteismitalliseen muotoon valintakokeen yhtenäisen vaikeustason saavuttamiseksi. Vertaistamisella varmistetaan valintakokeen tasapuolisuus ja hakijoiden pisteiden vertailukelpoisuus.
Pisteiden vertaistamisen jälkeen opiskelijavalinta tehdään AMK-valintakokeen kokonaispisteiden perusteella. Kokonaispisteesi muodostuvat hakukohteelle kuuluvien osioiden yhteenlasketuista pisteistä.
Opiskelijavalinnassa jokaiselle osiolle on asetettu alin hyväksytty pistemäärä (taulukko 1). Sinun tulee saavuttaa alin hyväksytty pistemäärä jokaisessa hakukohteelle kuuluvassa osiossa, jotta voit tulla valituksi hakukohteeseen.
Taulukko 1. Opiskelijavalinnassa käytettävä pisteskaala ja alimmat hyväksytyt pistemäärät.
Osio | Päätöksenteko-taidot | Kieli- ja viestintätaidot | Matemaattiset taidot | Matemaattis-luonnontieteelliset taidot | Eettiset taidot | Tunneälytaidot | |
Opetuskieli | Englannin kieli | ||||||
Pisteskaala | 0–100 | 0–50 | 0–50 | 0–100 | 0–100 | 0–100 | 0–100 |
Alin hyväksytty pistemäärä* | 12,5** | 15 | 12,5 | 20*** | 12,5**** | 30 | 30 |
AMK-valintakokeen aika ja paikka & AMK-valintakokeeseen ilmoittautuminen
AMK-valintakoe järjestetään syksyn 2025 yhteishaussa ajalla 27.10.- 29.10.2025. Kaikki valintakoepäivät eivät välttämättä ole käytössä kaikissa ammattikorkeakouluissa. Tutustu ennen yhteishaun alkamista tarjolla oleviin valintakoetilaisuuksiin (ks. taulukko 2).
Aamupäivän valintakoetilaisuus alkaa klo 9:00. Ilmoittautuminen alkaa klo 8:00.
Iltapäivän valintakoetilaisuus alkaa klo 14:00. Ilmoittautuminen alkaa klo 13:00.
Saavu paikalle hyvissä ajoin ennen valintakoetilaisuuden alkua. Valintakoetilassa tulee olla ennen valintakoetilaisuuden alkamisaikaa. Valintakokeeseen ei oteta myöhästyneitä hakijoita valintakoetilaisuuden alkamisajan jälkeen. Kokeesta saa poistua aikaisintaan yhden tunnin kuluttua kokeen alkamisesta.
AMK-valintakokeeseen ilmoittaudutaan hakuaikana Opintopolku.fi-palvelussa yhteishaun hakulomakkeella. Valitse hakulomaketta täyttäessäsi itsellesi sopiva valintakoepaikka ja -aika tarjolla olevista vaihtoehdoista. Voit tehdä valintakokeen missä tahansa ammattikorkeakoulussa, jossa AMK-valintakoe on käytössä ja jossa on vapaita suorituspaikkoja, riippumatta siitä, mihin olet hakemassa. Valintakoepaikaksi voit valita myös ammattikorkeakoulun, johon et ole hakenut, mutta joka on esimerkiksi lähellä asuinpaikkaasi.
Jokainen ammattikorkeakoulu tarjoaa tietyn määrän suorituspaikkoja. Valintakoetilaisuuksien paikat täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Kun paikat yksittäisessä valintakoetilaisuudessa täyttyvät, vaihtoehto sulkeutuu ja sinun on valittava jokin toinen vaihtoehto.
Yhteishaun hakulomakkeella tekemäsi ilmoittautuminen on sitova, eikä valintakoepaikkaa ja -aikaa voi vaihtaa enää hakuajan jälkeen. Voit suorittaa valintakokeen vain siinä valintakoetilaisuudessa, mihin olet ilmoittautunut. Jos saavut väärään valintakoetilaisuuteen, et pääse suorittamaan valintakoetta. Pääset tarkistamaan AMK-valintakokeesi aika- ja paikkatiedot kirjautumalla pankkitunnuksilla Oma Opintopolku -palveluun hakulomakkeen lähettämisen jälkeen. Osallistumatta jättämisestä ei tarvitse ilmoittaa ammattikorkeakoululle, ellei sitä erikseen pyydetä esimerkiksi yksilöllisten järjestelyiden yhteydessä.
AMK-valintakoetta käyttävät hakukohteet sekä valintakoetilaisuudet
Taulukko 1. AMK-valintakoetta käyttävät hakukohteet ja aloituspaikat syksyn 2025 yhteishaussa.
Huom. Taulukko päivittyy syksylle 2025.
Taulukko 2. AMK-valintakoetilaisuudet syksyn 2025 yhteishaussa.
Huom. AMK-valintakokeen suorituspaikkamäärien muutokset mahdollisia. Jos paikkamääriä lisätään haun aikana, asiasta tiedotetaan etusivulla.
Huom. Taulukko päivittyy syksylle 2025.
Ohjeita AMK-valintakokeeseen saapuvalle
Tutustu sen ammattikorkeakoulun saapumisohjeisiin, mihin olet menossa tekemään AMK-valintakokeen:
- Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
- Haaga-Helia ammattikorkeakoulu (Haaga-Helia)
- Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK)
- Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK)
- Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk)
- Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK)
- Karelia-ammattikorkeakoulu (Karelia)
- LAB-ammattikorkeakoulu (LAB)
- Lapin ammattikorkeakoulu (Lapin AMK)
- Laurea-ammattikorkeakoulu (Laurea)
- Metropolia Ammattikorkeakoulu (Metropolia)
- Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk)
- Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK)
- Savonia-ammattikorkeakoulu (Savonia)
- Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK)
- Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK)
- Turun ammattikorkeakoulu (Turun AMK)
- Vaasan ammattikorkeakoulu (VAMK)
Mitä mukaan AMK-valintakokeeseen?
Valmistaudu valintakokeeseen huolehtimalla, että sinulla on valintakoepäivänä mukana tarvittavat välineet, joista on kerrottu tarkemmin alla.
Ota valintakokeeseen mukaan:
- hyväksyttävä kuvallinen henkilöllisyystodistus
- kannettava tietokone ja virtajohto
- tunniste (QR-koodi)
- kynä mahdollisia muistiinpanoja varten. Valintakoetilassa on jokaiselle tarjolla paperia omia muistiinpanoja varten.
Voit lisäksi ottaa valintakokeeseen mukaan myös välttämättömät lääkkeet, korvatulpat, kuukautissuojat sekä vesipullon ja pienet eväät. Ethän ota muita ylimääräisiä tavaroita mukaan valintakokeeseen. Älä käytä voimakkaita hajusteita (esim. hajuvettä), kun tulet kokeeseen. Vältä myös voimakkaasti tuoksuvia tai yleisesti allergisoivia juomia ja ruoka-aineita, jos otat eväitä mukaan.
Voit halutessasi ottaa mukaan myös langallisen hiiren. Huom. Langattomia yhteyksiä hyödyntäviä laitteita, esimerkiksi langattomia hiiriä, näppäimistöjä, kuulokkeita, älykelloja tai aktiivisuusrannekkeita ei saa käyttää valintakokeessa. Valintakoetilaan saa tuoda ainoastaan kannettavan tietokoneen ja suljetun matkapuhelimen.
Tietokoneen ruudun suojakalvoa ei saa käyttää AMK-valintakokeessa.
Henkilöllisyystodistus
Sinulla tulee olla valintakokeessa mukana kuvallinen henkilöllisyystodistus. Ilman hyväksyttävää henkilöllisyystodistusta et voi osallistua valintakokeeseen.
Hyväksyttäviä todistuksia ovat seuraavat voimassa olevat henkilöllisyystodistukset:
- passi
- poliisin myöntämä suomalainen, kuvallinen henkilökortti
- suomalainen ajokortti
- kuvallinen EU/ETA-maan henkilökortti
Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään vuosi sitten. Vuoden aikaraja lasketaan siitä päivästä, kun osallistut AMK-valintakokeeseen. Sinut täytyy kuitenkin voida tunnistaa henkilöllisyystodistuksessa olevasta kuvasta.
Sinulla tulee olla varsinainen henkilöllisyystodistus mukanasi, pelkkä kuva henkilöllisyystodistuksesta ei riitä.
Mikäli turvapaikan- tai oleskeluluvan hakijan passi on tilapäisesti viranomaisen hallussa, voidaan todistus passin luovuttamisesta viranomaiselle ja kopio passista hyväksyä henkilöllisyystodistukseksi.
Kannettava tietokone ja laitteistovaatimukset
AMK-valintakoe on digitaalinen koe, jonka suoritat omalla kannettavalla tietokoneella. Et voi osallistua valintakokeeseen ilman kannettavaa tietokonetta. Lataa valintakoetta varten tietokoneesi akku täyteen. Ota mukaan tietokoneesi virtajohto, jotta voit ladata tietokonettasi tarvittaessa. Valintakokeeseen et voi osallistua tabletilla tai puhelimella.
Suosittelemme käyttämään seuraavien selainten ajantasaisia versioita:
- Chrome
- Firefox
- Edge
- Safari
Internetselainten lisäosat voivat estää kirjautumisen. Niiden poistamista tai kytkemistä pois päältä suositellaan ennen kokeeseen kirjautumista. Katso tarkemmat ohjeet Firefox- ja Chrome-selaimen lisäosien käytöstä poistamiseen. Mahdolliset VPN-ohjelmistot tulee ottaa pois päältä ennen kokeeseen kirjautumista. Oheiseen PDF-tiedostoon on koottu laitteisto- ja verkkovaatimuksiin liittyviä lisäohjeita, jotka kannattaa huomioida ennen AMK-valintakokeeseen saapumista.
Varmista, että tietokoneesi päivitykset, mukaan lukien tietoturvapäivitykset, ovat ajan tasalla.
Suosittelemme seuraavia käyttöjärjestelmiä tai niiden uudempia versioita:
- Windows 10
- macOS 13 (Ventura)
- Ubuntu Linux 20.04 LTS
Tunniste
Saat noin viikkoa ennen AMK-valintakoetta linkin tunnisteeseen, joka sisältää QR-koodin ja tiedon hakulomakkeella valitsemastasi valintakokeen ajasta ja paikasta. Linkki tunnisteeseen toimitetaan sinulle tekstiviestillä ja sähköpostilla hakulomakkeella ilmoittamiesi yhteystietojen perusteella viikolla 43 (viimeistään 22.10.2025). Linkin tunnisteeseen löydät myös omalta hakemukseltasi Oma Opintopolku -palvelusta viikolla 43 (viimeistään 22.10.2025). Varaudu esittämään saamasi tunniste puhelimen näytöltä tai paperille tulostettuna valintakokeeseen saapuessasi.
Oma kynä
Ota valintakokeeseen mukaan oma kynä. Valintakoetilassa on jokaiselle tarjolla paperia omia muistiinpanoja varten.
Valintakoepäivän eteneminen
- Saavu valintakokeeseen ajoissa ohjeiden mukaisesti. Valintakoetilassa tulee olla ennen valintakoetilaisuuden alkamisaikaa.
- Ota mukaasi henkilöllisyystodistus, kannettava tietokone, tietokoneen virtajohto, tunniste ja kynä. Lue tarkemmat vaatimukset kohdasta ”Mitä mukaan AMK-valintakokeeseen?”.
- Näytä henkilöllisyystodistus ja tunniste valvojalle, kun siirryt valintakoetilaan.
- Sulje matkapuhelimesi, kun saavut valintakoetilaan. Matkapuhelimen käyttö on kielletty koko valintakokeen ajan.
- Kytke tietokoneesi sähköverkkoon ja kirjaudu ohjeiden mukaisesti langattomaan koeverkkoon.
- Ennen valintakokeen aloitusta saat valintakoetilassa ohjeet valintakokeen suorittamiseen. Noudata ohjeita huolellisesti.
- Valintakoetilanteen aikana koetilassa vallitsee hiljaisuus. Mikäli tarvitset valvojan apua valintakokeen aikana, nosta kätesi ylös ja odota kunnes valvoja tulee luoksesi.
- Valintakokeesta voi poistua aikaisintaan yhden tunnin kuluttua sen alkamisesta.
AMK-valintakokeen yksilölliset järjestelyt
Yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan yksilöllisiä käytännönjärjestelyitä valintakoetilanteessa. Sinulle voidaan myöntää yksilöllisiä järjestelyitä sairauden, vamman, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi.
Hae yksilöllisiä järjestelyitä tai ilmoita niiden tarpeesta etukäteen, jotta kokeen järjestävä ammattikorkeakoulu ehtii tehdä tarvittavat järjestelyt ja kokeen suorittaminen on sujuvaa.
Huom. Tiedot päivittyvät syksylle 2025.
Usein kysyttyjä kysymyksiä AMK-valintakokeesta
Usein kysyttyjä kysymyksiä AMK-valintakokeesta
Miten ilmoittaudun AMK-valintakokeeseen?
AMK-valintakokeeseen ilmoittaudutaan hakuaikana Opintopolku.fi-palvelussa yhteishaun hakulomakkeella. Valitse hakulomaketta täyttäessäsi itsellesi sopiva valintakoepaikka ja -aika tarjolla olevista vaihtoehdoista. Jokainen ammattikorkeakoulu tarjoaa tietyn määrän suorituspaikkoja. Valintakoetilaisuuksien paikat täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Kun paikat yksittäisessä valintakoetilaisuudessa täyttyvät, vaihtoehto sulkeutuu ja sinun on valittava jokin toinen vaihtoehto.Olen hakenut Tampereen ammattikorkeakouluun, mutta asun Lappeenrannassa. Voinko tehdä AMK-valintakokeen Lappeenrannassa?
Voit tehdä valintakokeen missä tahansa ammattikorkeakoulussa, jossa AMK-valintakoe on käytössä ja jossa on vapaita paikkoja, riippumatta siitä, mihin olet hakemassa. Valintakoepaikaksi voit valita myös ammattikorkeakoulun, johon et ole hakenut, mutta joka on esimerkiksi lähellä asuinpaikkaasi.Osallistunko eri päivinä AMK-valintakokeeseen, jos haen opiskelemaan liiketaloutta ja tekniikkaa?
Et. Teet yhdellä suorituskerralla kaikki ne osiot, jotka kuuluvat hakukohteisiisi.Olen saanut paikan todistusvalinnassa, tarvitseeko minun osallistua AMK-valintakokeeseen?
Jos olet saanut paikan todistusvalinnassa, sinun ei tarvitse osallistua AMK-valintakokeeseen. Jos sinut on hyväksytty alempaan hakutoiveeseesi, voit halutessasi tavoitella ylemmän hakutoiveesi paikkaa AMK-valintakokeella.Miksi en ole saanut kutsua AMK-valintakokeeseen?
Opintopolku.fi-palvelussa yhteishaun hakulomakkeella tehty valintakoepaikan ja -ajan valinta toimii ilmoittautumisena. AMK-valintakokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua, mutta saat ennen valintakoetta linkin tunnisteeseen, joka sisältää QR-koodin ja tiedon hakulomakkeella valitsemastasi valintakokeen ajasta ja paikasta. Linkin tunnisteeseen löydät myös omalta hakemukseltasi Oma Opintopolku -palvelusta. Voit osallistua AMK-valintakokeeseen ilman tunnistetta.Voiko AMK-valintakokeeseen valmistautua jotenkin erityisesti? Mitä tulisi huomioida?
AMK-valintakokeessa arvioidaan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin. AMK-valintakokeeseen ei liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä. Varmista, että tiedät, milloin ja minne olet ilmoittautunut tekemään AMK-valintakokeen. Pääset tarvittaessa tarkistamaan oman AMK-valintakokeesi aika- ja paikkatiedot kirjautumalla pankkitunnuksilla Oma Opintopolku -palveluun hakulomakkeen lähetyksen jälkeen. Varmista, että sinulla on käytettävissäsi vaadittavat ominaisuudet täyttävä tietokone. Saavu valintakoetilaisuuteen ajoissa ohjeiden mukaisesti. Ota mukaasi tunniste, voimassa oleva virallinen kuvallinen henkilöllisyystodistus, tietokone, tietokoneen virtajohto sekä kynä. Voit ottaa mukaasi myös langallisen hiiren.Mitä jos minulla ei ole omaa tietokonetta?
Sinun tulee huolehtia siitä, että sinulla on käytössäsi valintakoepäivänä vaatimukset täyttävä kannettava tietokone. Sinun kannattaa kysyä tietokonetta lainaksi omalta lähipiiriltäsi. Jotkut yritykset myös vuokraavat tietokoneita.Millaista osaamista AMK-valintakoe testaa?
Valintakokeessa arvioidaan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin.Millaisia tehtäviä AMK-valintakokeessa on?
AMK-valintakokeen sisältö määräytyy sen mukaan, mihin hakukohteisiin olet hakenut. Suoritat yhdellä suorituskerralla kaikki ne osiot, jotka kuuluvat hakukohteisiisi. AMK-valintakokeessa on sekä kaikille hakijoille yhteisiä osioita että eri koulutusalojen omia osioita. Löydät lisätietoa AMK-valintakokeen sisältö ja pisteytys -osiosta.Voinko vastata yhdessä osiossa oleviin tehtäviin haluamassani järjestyksessä?
Kyllä. Kun avaat osion, näet kaikki sen tehtävät kerralla ja voit vastata niihin missä tahansa järjestyksessä.
Onko AMK-valintakokeessa matematiikan osuus?
AMK-valintakoe sisältää matematiikan osion kaikilla hakijoilla lukuun ottamatta humanistisen alan, kulttuurialan ja kasvatusalan koulutuksen hakukohteisiin hakeneita hakijoita.Tarvitsenko AMK-valintakokeessa laskinta?
Koejärjestelmän funktiolaskin on käytössä vain tekniikan alaan kuuluvassa matemaattis-luonnontieteellisessä -osiossa. Tietokoneen käyttöjärjestelmän laskin-sovelluksen tai muun erillisen laskimen käyttäminen on kielletty. Huomioithan, että matemaattisten taitojen -osiossa tai muissa valintakokeen osioissa laskimen käyttö ei ole sallittua.Saako AMK-valintakokeessa käyttää näppäimistön etsi-toimintoa (esimerkiksi "ctrl+F") tai suurentaa näkymää (esimerkiksi "ctrl+" -komennolla)?
Etsi-toiminnon käyttäminen esimerkiksi "ctrl+F"-komennolla on sallittua. Myös näkymän suurentaminen ja pienentäminen esimerkiksi "ctrl+"- tai "ctrl-"-komennoilla on sallittua.Mikä on Vallu-valintakoepalvelu?
Vallu-valintakoepalvelu on AMK-valintakokeessa käytössä oleva koejärjestelmä. Koejärjestelmää on käytetty AMK-valintakokeessa vuodesta 2019 alkaen, mutta se nimettiin vasta vuonna 2023. Vallu-valintakoepalvelu on käytössä myös monissa yliopistojen digitaalisissa valintakokeissa. Voit harjoitella etukäteen Vallu-valintakoepalvelun käyttöä AMK-valintakokeen esimerkkitehtävien avulla.Voiko AMK-valintakokeen aikana käydä wc:ssä?
Kokeen aikana voi käydä valvotusti wc:ssä.Voinko ottaa korvatulpat mukaani AMK-valintakokeeseen?
Voit ottaa mukaan pienet korvatulpat. Huomioithan, että korvatulppien käyttö on hakijan omalla vastuulla, sillä jokin valvojan ohjeista voi tällöin mennä ohi.Voinko ottaa AMK-valintakokeeseen mukaan vesipullon ja eväitä?
Juomapullon ja pienet eväät voi ottaa mukaan kokeeseen.Voinko ottaa AMK-valintakokeeseen mukaan tarvitsemani lääkkeet?
Voit ottaa valintakokeeseen mukaan lääkkeet, jotka välttämättä tarvitset kokeen aikana.Kuka korjaa AMK-valintakokeen?
Valintakoejärjestelmä laskee kokonaispisteesi AMK-valintakokeesta automaattisesti.AMK-valintakokeen tulokset
Syksyn 2025 yhteishaku
AMK-valintakokeen tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 20.11.2025. Saatat tulla vielä varasijalta valituksi 8.12.2025 klo 15.00 mennessä.
Näet AMK-valintakokeesta saamasi kokonaispisteet Oma Opintopolku -palvelussa, kun tulokset on julkaistu. AMK-valintakokeen pisteet ovat voimassa kyseisen haun ajan.
AMK-valintakokeen tehtäviä ja oikeita vastauksia ei julkaista.
Valintakoepisteet-palvelu
Näet AMK-valintakokeesta saamasi osiokohtaiset pisteet Valintakoepisteet-palvelussa.
Valintakoepisteet-palvelu aukeaa viimeistään 20.11.2025. Palvelun aukeamisesta tiedotetaan tällä sivulla. AMK-valintakokeen osiokohtaisia pisteitä voi tarkastella Valintakoepisteet-palvelussa 6.1.2026 asti.
Valintakoepisteet-palveluun pääsee kirjautumaan seuraavasti:
- Mene sivulle (OSOITE PÄIVITTYY)
- Kirjaudu sisään käyttäen Suomi.fi-palvelun vahvaa tunnistautumista.
Linkin palveluun löydät myös omalta hakemukseltasi Oma Opintopolusta.
Tasasijasäännöt
Mikäli AMK-valintakokeen tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys ensisijaisesti hakutoivejärjestyksen mukaan. Mikäli hakutoivejärjestys kriteerillä ei saada eroa tasapistetilanteessa olevien välillä, ammattikorkeakoulu voi valita kaikki tasapistetilanteessa olevat hakijat tai ei valitse ketään tasapistetilanteessa olevaa hakijaa tai järjestelmä arpoo valittavan/valittavat. Ammattikorkeakoulu on määritellyt valintaperusteissaan, miten toimii ylitäytön/alitäytön/arvonnan osalta.